środa, 13 lutego 2013

Placki z kaszy manny z kurczakiem

Przepis na ciasto:
kasza manna
jajko
mleko
starty żółty ser
sól
przyprawa uniwersalna ( ja użyłam Przyprawy Staropolskiej z firmy Farmona-polecam, jest świetna)
olej

Kaszę mannę, jajko i mleko połączyć i wymieszać na jednolitą masę konsystencji gęstej śmietany. Odstawić na 10 min. Następnie dodać ser, w razie potrzeby dolać mleka, doprawić solą i przyprawą uniwersalną. Do masy dolać odrobinę oleju i znów wymieszać. Smażyć tak jak naleśniki, tyle że na niezbyt dużej patelni. Nałożyć farsz i przełożyć placek na pół.

Przepis na farsz 
pierś z kurczaka
średniej wielkości cebula
1,5 dużej marchewki
słoik bądź puszka pomidorów (0,5 litra)
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka oleju sojowego ciemnego
3 łyżki ketchupu
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano, bazylia, przyprawa staropolska

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Do małej miseczki wlać 3 łyżki oliwy, dodać pieprz, sól, papryki, przyprawę staropolską i 1 łyżeczkę oleju sojowego. Dokładnie wymieszać. Do większej miseczki przełożyć kurczaka i przygotowaną marynatę. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na min. 0,5 godz. Tak przygotowane mięso smażyć na oliwie. Gdy się zarumieni dodać pokrojoną drobno cebulę, a po chwili wycisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać. Mieszać od czasu do czasu. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę. Smażyć przez 5 min. Dodać pomidory. Pod koniec dodać ocet balsamiczny, oregano, bazylię i 3 łyżki ketchupu, ewentualnie jeszcze soli i pieprzu gdyby było za mało.