wtorek, 12 lutego 2013

Zupa meksykańska

Składniki:
250 g mięsa mielonego
1 cebula
1 sztuka czerwonej papryki (lub więcej według uznania)
ok. 500 g obranych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz, chili, słodka papryka w proszku, "Przyprawa staropolska"-firmy Farmona, czosnek staropolski (Kamis)
wywar z warzyw
ketchup /koncentrat pomidorowy

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć razem na patelni, dodać mięso i dalej smażyć, aż mięso zrobi się brązowawe. Całość przełożyć do garnka z wywarem, dodać pokrojone pomidory oraz fasolę razem z sokiem z puszki oraz kukurydzę. Doprawić solą i przyprawami. Gotować pod przykryciem około pół godziny, co jakiś czas mieszając. By wzmocnić smak i kolor  można dodać trochę koncentratu pomidorowego lub ketchupu. Podawać z chlebem.