wtorek, 22 października 2013

"Bigos" ze świeżej kapusty

 Teraz zaproponuję jedną z wielu możliwości wykorzystania świeżej kapusty w kuchni. W sezonie letnio-jesiennym bardzo lubię wracać do tego smaku. Można powiedzieć, że potrawa ta na stałe gości na moim stole. Ten przepis i te proporcje bardzo mi odpowiadają.

Składniki:

1 średniej wielkości główka kapusty
400 g boczku
200 g dobrej cienkiej kiełbasy (np. z firmy Olewnik)
6 pomidorów ( można użyć kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego)
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 średniej wielkości pieczarek
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki cukru
przyprawa do bigosu (polecam z firmy Dary Natury, dostępną w sklepach zielarskich)
pieprz
sól
cząber
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Przygotowanie:


Kapustę umyć, pozbyć się uszkodzonych liści z wierzchu, poszatkować. Dla pewności można jeszcze raz poszatkowaną kapustę umyć i przecedzić przez duże sito. Pokroić boczek w paseczki i smażyć na małym ogniu z łyżką smalcu.
 Mieszać od czasu do czasu, by zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron. Pokroić w kostkę kiełbasę i wrzucić na patelnię, gdy boczek będzie miał ładny brązowy kolor. Pokroić dowolnie cebulę (w talarki, piórka, talarki podzielone jeszcze na cztery części) i dodać na patelnię, gdy kiełbaska ładnie się usmaży.
 Często mieszać, by cebula się nie przypaliła, a w tym czasie pokroić pieczarki w kapelusiki, dodać do reszty i jeszcze chwilę smażyć. Przygotować garnek na kapustę. Wlać trochę wody na dno (ok. 3-4 szklanki) i przełożyć do niego kapustę, dodać zawartość patelni odsączając tłuszcz. Ugotować. W międzyczasie pomidory sparzyć wrzątkiem ok 3 min. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki. Pomidory podzielić na ćwiartki i dodać do kapusty (najlepiej przecierając przez sitko). Dodać soli, ziela angielskiego, listki laurowe, sprasowany czosnek. Gotować, aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta puści zbyt mało soku, można jeszcze dodać trochę wody. Ok.15 min. przed końcem gotowania dodać resztę przypraw, wraz z koperkiem i cukrem. Gotowe!