wtorek, 22 października 2013

Chleb orkiszowy





Oto propozycja na zdrowy chleb orkiszowy.  Dla mnie bomba, a dla Ciebie?

Składniki:

1 kg mąki orkiszowej razowej
5 dag świeżych drożdży
1,5 łyżki soli
3 płaskie łyżki cukru
1/4 szklanki nasion sezamu
1/4 szklanki pestek dyni
1 szklanka otrąb żytnich
1 litr ciepłej, lecz nie gorącej, przegotowanej wody

  1. Drożdże i cukier wymieszać w słoiku z 250 ml. wody (1 szklanka). Pozostałe suche składniki dokładnie wymieszać łyżką w misce. Następnie dodać resztę wody i przygotowane w słoiku drożdże. Znowu dokładnie wymieszać (ugniatać ręką) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min.
  2. Ponownie wymieszać łyżką i przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( jedna duża blacha do ciasta, lub dwie keksówki).
  3. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na ok. 40 min., tak aby ciasto zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
  4. Można posypać wierzch sezamem i pestkami dyni, ale uprzednio należy zwilżyć wierzch chleba wodą. Wstawić do rozgrzanego do 230 st.C piekarnika i piec 30-35 min. 

Zaraz po upieczeniu wyjąć chleb na kratkę kuchenną, lub kratę, która jest w piekarniku (piekarnik w tym przypadku powinien pozostawać otwarty). Po wystygnięciu chleb przechowywać w czystej ściereczce.