czwartek, 14 marca 2013

Buraczki (ćwikła) na zimę


Jeśli masz dużo buraczków ćwikłowych, ale obawiasz się, że nie przeleżą zimy i zwiędną? Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie-ćwikła na zimę w słoiki. Przepis jest bardzo prosty, a ćwikła smakuje tak jak ze świeżych buraczków.

Składniki:
buraczki ćwikłowe
sól
cukier
kwasek cytrynowy/sok z cytryny


Buraczki umyć i gotować aż będą miękkie ( można to sprawdzić widelcem), następnie odlać gorącą wodę i poczekać aż buraczki ostygną. Potem należy obrać je ze skórki i zetrzeć drobno, korzystając z przeznaczonego do tego celu urządzenia (ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z odpowiednią końcówką do warzyw). Doprawić do smaku solą, cukrem i kwaskiem cytrynowym, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoików i pasteryzować ( słoiki 0,5 litra-15 min., słoiki 1 l-25 min.). Potem energicznie wyjąć słoiki z garnka odwracając je do góry dnem.