niedziela, 24 marca 2013

Jajecznica z boczkiem i bobem

Skąd ten pomysł? Wczoraj gotowałam na kolację bób, ale nie zużyłam całości. Pomyślałam sobie, że można go dodać do jajecznicy. Okazało się, że był to bardzo dobry pomysł. Jajecznica wyszła bardzo smaczna. Ilość składników przeze mnie zaproponowanych, wystarczy dla dwóch osób.



Składniki:
7 jajek
szklanka ugotowanego bobu
kawałek boczku ( mniej więcej 6cmx6cm)
ząbek czosnku
sól
pieprz
1 łyżka oleju/oliwy/smalcu-do smażenia


Przygotowanie:

Boczek pokroić w prostokąty ( im węższe i mniejsze tym lepiej) i podsmażyć na małym ogniu z odrobiną tłuszczu. W tym czasie należy obrać bób ze skórki.Gdy kawałki boczku będą już ładnie przysmażone na brązowo , dodać na patelnię bób i chwilę razem smażyć. Dodać czosnek zgnieciony przez praskę i wbić wszystkie jajka. Dodać sól i pieprz do smaku, energicznie mieszając. Gdy jajka się zetną, jajecznica będzie gotowa do podania. Smacznego!