czwartek, 11 kwietnia 2013

Calzone-włoski pieróg

Calzone chciałam przygotować już bardzo dawno temu, ale brakowało chyba motywacji, aż do dzisiaj. Może powodem tej zwłoki był strach przed ciastem drożdżowym, które kiedyś sprawiało mi wiele kłopotów. Ale jak to się mówi: "ćwiczenie czyni mistrza".



Składniki na ciasto( porcja na jeden pieróg):
3-4 dag drożdży
40 dag mąki
3/4 łyżeczki soli
5 łyżek oliwy
200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody

Składniki na farsz( porcja na dwa pierogi):
duża pierś z kurczaka
1 czerwona papryka
4 pomidory
2 średniej wielkości cebule
1 puszka kukurydzy konserwowej
2 kulki mozzarelli (w Biedronce są w przystępnej cenie)
2-3 łyżki oliwy1 łyżka octu balsamicznego
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, Przyprawa Staropolska firmy Farmona, lubczyk, oregano, bazylia, słodka papryka

Pozostałe składniki:
1 kulka mozzarelli
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3 łyżeczki keczupu

Przygotowanie :
       Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przygotować marynatę z 2-3 łyżek oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczki soli i po 1-2 szczypt ze wszystkich wymienionych przypraw. Mięso wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić do lodówki pod przykryciem na ok. 1 godzinę.
       Drożdże rozetrzeć z ciepłą wodą, następnie wyrobić z mąką, solą i oliwą  na jednolitą masę. Może zajść potrzeba zużycia większej ilości mąki, niż w przepisie. Przykryć ściereczką i odstawić na 50 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło, dwukrotnie zwiększając swoją objętość.
      W tym czasie pokroić cebulę w półtalarki, obrane ze skórki pomidory w plasterki, a paprykę w kostkę lub cienkie i krótkie paski. Zetrzeć na tarce 2 kulki mozzarelli ( duże oczka). Podsmażyć  mięso z dodatkiem oliwy. Gdy jest już delikatnie zarumienione na patelnię dodać cebulę i razem smażyć, aż cebula będzie już miękka. Zawartość patelni przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, paprykę, ser. Wszystko razem dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
      Ciasto jeszcze raz wyrobić na blacie lub stolnicy posypanej cienką warstwą mąki. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 cm, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedną połowę posmarować koncentratem,keczupem i obłożyć 1/2 przygotowanego farszu(resztę farszu można wykorzystać następnego dnia, wystarczy zrobić tylko ciasto drożdżowe i znów może być na obiad pieróg). Drugą połową ciasta zawinąć ponad farszem, brzegi docisnąć.  Pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce 1 kulkę mozzarelli i obłożyć nią pieroga. Odczekać 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200 st.C. Piec 25 min. z termoobiegiem. Gotowe!