poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Lasagne z pieczarkami

Lasagne to kolejna włoska, wyśmienita potrawa, do której często wracam myślami i o której marzy cała rodzina. Do podstawowego przepisu dodałam pieczarki.



Składniki:
makaron lasagne (płaty)
400 g mielonego mięsa wieprzowego
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
500 g obranych ze skórki pomidorów ( mogą być z puszki czy słoika)
350 g żółtego sera
5 pieczarek średniej wielkości
sól, pieprz
oregano, bazylia, tymianek
oliwa z oliwek do smażenia 

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, często mieszając, aż całe mięso zmieni barwę na sine. Pokroić drobno pieczarki i dodać do reszty. Smażyć ok. 3 min. Dodać pomidory i dalej smażyć. Na koniec doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem. Następnie przygotować sos beszamelowy. 
  
Składniki na sos beszamelowy: 
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka 

Przygotowanie sosu beszamelowego:

Rozpuścić masło, dodać 2 łyżki mąki, dolać zimne mleko i gotować na małym ogniu ok. 5 min. aż do zgęstnienia, stale mieszając. Na koniec doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Żółty ser należy zetrzeć w całości na tarce z grubymi oczkami. Płaty makaronu lasagne ułożyć w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron posypać trochę sera, potem sos mięsno-pieczarkowo-pomidorowy, sos beszamelowy, ser, ponownie ułożyć płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykryć sosem beszamelowym i posypać resztą startego sera. Tak przygotowaną lasagne włożyć do piekarnika , piec ok 40 minut w temp. 180 st.C. Przed podaniem można polać keczupem.