sobota, 17 sierpnia 2013

Mizeria

Może to już końcówka sezonu ogórkowego, ale nie mogłam się powstrzymać od zamieszczenia przepisu na mizerię. Smakowałam już różne jej wersje, ale odpowiada mi tylko jedna. Prezentuję tu fajny przepis na najlepszą mizerię.

Składniki:

4-5 średniej wielkości ogórków gruntowych
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
śmietanka 30%
sól
pieprz

Ogórki należy zetrzeć na tarce na największych oczkach, następnie dodać soli i pieprzu do smaku. Tak przygotowane ogórki należy odstawić do lodówki na ok. 30 min., żeby puściły sok. Następnie dodać trochę śmietanki(nie za dużo, nie polecam przykrywać całkowicie ogórków, najlepsza mizeria jest dość gęsta). Na koniec dodać koperek, wszystko dokładnie wymieszać i znowu odstawić do lodówki  (schłodzona fantastycznie orzeźwia w upalne lato). Wyjąć z lodówki tuż przed podaniem.