Przyprawy

Przyprawy to podstawa w dobrej kuchni. To one nadają wyrazu przygotowywanym potrawom. Ważne jest więc poznanie możliwości zastosowania poszczególnych ziół. Bazując na tej wiedzy można poeksperymentować, łącząc różne przyprawy. Tak rodzi się pasja tworzenia nowych smaków,  unikalnych potraw. To właśnie w tym tkwi tajemnica gotowania wspaniałych dań.

Oregano

Oregano wzmacnia smak potraw. Jest bardzo popularne w kuchni włoskiej (pizza, sosy do spaghetti). Znajduje również zastosowanie w przyprawianiu mięs, gulaszu oraz sałatek.

Bazylia

Bazylia jest również przyprawą charakteryzującą kuchnię włoską, ale okazuje się, ze znajduje zastosowanie w innych potrawach. Idealnie nadaje się do wszystkich warzyw. Poprawia smak sałatek i innych potraw z pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli i grochu. Bazylia jest doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki krabów, zielonych sosów czy masła ziołowego. Bazylia idealnie harmonizuje z czosnkiem, a gdy połączy się ją z rozmarynem, jest namiastką soli w diecie bezsolnej. Bazylia  jest stosowana do zapiekanek. Aby potrawa miała jak najpełniejszy aromat, bazylię dodaje się pod koniec przyrządzania dania.

Lubczyk ogrodowy

Lubczyk ma bardzo intensywny, charakterystyczny zapach, przypominający aromat selera
i włoszczyzny (szczególnie świeży lubczyk). Stosuje się go do twarożku z ziołami, sosów do sałatek, zup, duszonych warzyw, warzyw strączkowych i dań mięsnych. Szczypta tej przyprawy sprawia, że potrawy zyskują pełniejszy smak i aromat.

Majeranek

Majeranek jest stosowany powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej, a także w naszej rodzimej polskiej. W Polsce najczęściej stosuje się go do wyrobu domowych wędlin, przyprawianiu potraw mięsnych, pieczeni, farszów, pasztetów, warzyw, zup (grochowej, fasolowej, ziemniaczanej, węgorzowej, żurku), flaków, potraw z grzybów. Do mięs i wędlin majeranku dodaje się przed pieczeniem lub gotowaniem. Inne potrawy doprawia się pod koniec przyrządzania. W diecie bezsolnej majeranek łączy się z tymiankiem.

Kminek

Kminek w smaku i aromacie bardzo przypomina anyż. Przyprawa ta jest stosowana do ciasta francuskiego, steków, gulaszu, sałatek, sera, warzyw, ziemniaków.


Cząber

Przyprawa ta idealnie pasuje do potraw z fasoli i innych roślin strączkowych. Znajduje zastosowanie w przygotowaniu zup jarzynowych, kiełbas. Nadaje się do takich mięs jak: baranina, cielęcina, wieprzowina. Niewielkie ilości tej przyprawy używa się do mizerii i sosów sałatkowych.