sobota, 9 marca 2013

Wątróbka z jabłkami


Wątróbka z jabłkami to smaczna alternatywa dla tych, którzy nie lubią typowej wątróbki smażonej w kawałkach na patelni. Przyrządzenie tej potrawy nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

50 dag wątróbki
1 duża cebula
2 słodkie jabłka
sól, pieprz
olej do smażenia

Cebulę pokroić w talarki i smażyć na patelni aż cebula się zeszkli.
Wątróbki pokroić w cienkie paski i wrzucić na patelnię z cebulą, niech się razem smażą. Obrać jabłka ze skórki, zetrzeć na grubej tarce i dodać do wątróbki pod koniec smażenia. Doprawić solą i pieprzem i jeszcze smażyć przez krótką chwilę. Podawać z ziemniakami i surówką (np. z marchewki, przepis jest na blogu)