sobota, 21 września 2013

Surówka z marchewki


Proponuję fajny przepis na surówkę do obiadu, gdy w domu nie ma zbyt dużo składników. Okazuje się, że mimo swojej prostoty, smakuje naprawdę bardzo dobrze.

Składniki:

2 marchewki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
2 szczypty przyprawy chili
1 szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropli soku z cytryny
sól
1 łyżka oliwy z oliwek bądź ewentualnie innego oleju

Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać przypraw, czosnek rozgnieść przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min. Na koniec dodać oliwy z oliwek, wymieszać, odczekać 5-10 min. i gotowe. Podane ilości wystarczą dla jednej, maksymalnie dwóch osób.  Można podać do obiadu, ale nadaje się również jako przekąska.