poniedziałek, 16 września 2013

Cukinia po wegetariańsku



Wcześniej zamieściłam na blogu podobny przepis, tyle że tam dodatkowo użyłam kiełbasy. Praktycznie zawsze przyrządzałam cukinię z kiełbasą, ale postanowiłam sprawdzić, czy wersja bezmięsna będzie również smaczna. Okazuje się, że cukinia po wegetariańsku jest także przepyszna. To jest kolejny fajny sprawdzony przepis, godny polecenia. Zapraszam więc do pichcenia.



Składniki:

1 średniej wielkości cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
zmielona gałka muszkatałowa
papryka ostra i słodka
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia

Najlepiej jest na samym początku pokroić w grubą kostkę cukinię. Jeśli jest młoda i ma miękką skórką, wystarczy ją tylko dokładnie umyć i pokroić całą, ze skórką i ze środkiem. Jeśli natomiast ma twardą skórkę, należy ją obrać i wykroić środek z nasionami. Pozostała część cukinii nadaje się do pokrojenia w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Należy też obrać ze skórki czosnek. Na patelnię ( lub niski szeroki garnek) z rozgrzanym tłuszczem wrzucić cebulę i rozgnieciony przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, dodać cukinię tak, aby napełnić patelnię. Ostrożnie przemieszać, dodać sól  i  przyprawy (papryki słodkiej - 3 szczypty, pieprz i papryka ostra według upodobań). Przykryć patelnię pokrywką, by cukinia puściła soki.

Smażyć, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cukinia będzie miękka. Pod koniec można sprawdzić, czy jest wystarczająco słona i dodać 3 szczypty gałki muszkatałowej. Tak przygotowaną cukinię podawać z ziemniakami albo jeść z chlebem.