piątek, 22 marca 2013

Tortilla z kurczakiem


Lubię przygotowywać tortillę, ponieważ możliwa jest w tym temacie duża różnorodność. Można przygotować najrozmaitsze farsze: z kurczakiem lub z mięsem mielonym, można dodać warzyw świeżych i tych z puszki np.kukurydza czy groszek, do dyspozycji jest też sałata lub kapusta pekińska. Ale to nie koniec wyborów, gdyż oprócz tradycyjnych placków tortilli, dostępne są w sprzedaży np. ze szpinakiem. Polecam fajny przepis na przepyszną tortillę.

Składniki:
4-5 placków tortilli ( ja użyłam tych ze szpinakiem)
średniej wielkości pierś z kurczaka
1 średniej wielkości cebula
7  średniej wielkości pieczarek
1/4 kapusty pekińskiej
pół czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
oliwa z oliwek (do smażenia i marynowania)
przyprawy: pół łyżeczki soli, pieprz, szczypta ostrej papryki, 2 szczypty papryki słodkiej, po szczypcie: przyprawa Staropolska firmy Farmona<może być w zamian inna przyprawa uniwersalna bez soli>, lubczyk

Składniki na sos:
ketchup
majonez
curry



        Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Przygotować w miseczce marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek zgnieciony przez praskę, wszystkie przyprawy- wszystko dokładnie wymieszać. Gotową marynatą polać mięso i znów dokładnie wymieszać. Kurczaka odstawić na 25-30 min. do lodówki. W tym czasie posiekać kapustę pekińską, pokroić w kostkę cebulę. Paprykę pokroić w paski, a pieczarki w kapelusiki. Można też przygotować sos. Ketchup i majonez w proporcji 1:1 wyłożyć na miseczkę, dodać 0,5-1 łyżeczki curry ( ale nie koniecznie). Wszystko dokładnie wymieszać.
        Kurczaka wyjąć z lodówki po upływie czasu. Wlać na patelnię odrobinę oliwy, rozgrzać na ogniu i dodać mięso. Smażyć aż do uzyskania brązowego koloru. Następnie dodać cebuli i smażyć przez ok.1 min., potem dodać papryki i smażyć aż będzie półtwarda. Na koniec dodać pieczarki i smażyć przez bardzo krótką chwilę, aby nie puściły soku (około 1 min). Farsz już gotowy.
     
Smażenie tortilli

       Rozgrzać na ogniu drugą patelnię bez oleju. Na patelnię przełożyć gotowy placek tortilli i smażyć z jednej strony 10-20 sekund, przewrócić na drugą stronę i też potrzymać na patelni 10-20 sekund. Czynność można powtórzyć, ale trzeba kontrolować, by tortille się nie przypiekły.
       Tortille mają to do siebie, że krótko po usmażeniu robią się bardzo kruche, łamliwe. Aby tego uniknąć, proponuję zaraz po usmażeniu przykryć talerz z tortillą mokrą, czystą ściereczką.
      
Gdy placki są już gotowe, należy odpowiednio je zawinąć ( instrukcje są na opakowaniu tortilli). Na dno umieścić trochę kapusty pekińskiej i łyżkę sosu. Tortillę wypełnić farszem ( ale nie za dużo, żeby się nie rozsypywała), wierzch polać dwiema łyżkami przygotowanego wcześniej sosu. Gotowe!

Smacznego!!!