niedziela, 10 lutego 2013

Filety rybne z grzybami

Najbardziej popularna w Polsce jest ryba w panierce smażona na patelni. A może trochę innowacji...Polecam filety pieczone w piekarniku z grzybami. Są wyśmienite!!!

Składniki:
kilka filetów (aby zakryły dno naczynia żaroodpornego)
1/4 kostki masła
3 łyżki musztardy (ilość według upodobania)
2-3 łyżek śmietany
1,5-2 ogórków konserwowych
kilka grzybów suszonych
cebula
sól, pieprz, przyprawa do ryb

Filety pokroić w duże kawałki, skropić cytryną i posypać niewielką ilością przyprawy do ryb z obu stron. Wyłożyć je do naczynia żaroodpornego, przykryć (jeśli naczynie nie ma specjalnej przykrywki, użyć folii aluminiowej). Wstawić do piekarnika na ok.15-20 min, temp. 220 st.C. Następnie odlać powstały płyn.

W międzyczasie przygotować sos. Zalać grzyby gorącą wodą. Pokroić drobno cebulę i zeszklić ją na maśle w rondlu. Pokroić w kostkę ogórki oraz grzyby w paski. Grzyby dodać do cebuli i razem prużyć przez chwilę, wyłączyć ogień. Dodać ogórki, musztardę, śmietanę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Gotowy sos wyłożyć na rybę, wstawić do piekarnika na 10 min. Podawać z ziemniakami i surówką. Zamiast ziemniaków mogą być frytki.