wtorek, 12 lutego 2013

Faworki (chrust)

Składniki:

2 szklanki mąki
4 żółtka
łyżka spirytusu lub octu 6%
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
4-5 czubatych łyżek śmietany
2 kostki smalcu
cukier puder
ziemniak

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól, żółtka, spirytus i śmietanę połączyć i zagnieść ciasto (dokładnie). Ciasto przełożyć na blat i bić kilkanaście minut drewnianym wałkiem. Gdy ciasto pod wpływem uderzeń się rozpłaszczy, należy go zwinąć i ponownie uderzać. Czynność powtarzać wielokrotnie. Ciasto podzielić na dwie części, które należy rozwałkować na cienki placek. Ciasto pokroić na równoległoboki ok.9 cm. Każdy kawałek naciąć po środku i przez środek przewinąć jeden koniec. Faworki smażyć na rozgrzanym smalcu z kawałkiem obranego ziemniaka (żeby tłuszcz się nie palił) z obu stron na złoty kolor. Smażą się bardzo bardzo szybko. Wyjmować na miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.