poniedziałek, 11 lutego 2013

Ciasto kokosowe

Składniki:
1 kostka margaryny
1/2 szklanki słodkiej śmietany
1 szklanka cukru

4 żółtka
1 jajko
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 białek
2 paczki wiórków kokosowych
1 szklanka cukru
owoce

Przygotowanie:
Margarynę, 1 szklankę cukru i śmietanę zagotować. Wystudzić, dodać żółtka, jajko, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć owoce ( najlepiej świeże truskawki).
Ubić pianę z 5 białek, dodać do niej wiórki i cukier, wymieszać i otrzymaną masę przełożyć na ciasto. Piec ok. 45 min w temp. 200 st.C.