sobota, 9 lutego 2013

Kotlety mielone z kapustą pekińską i pieczarkami



Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone, proponuję trochę pokombinować. Polecam fajny i sprawdzony przepis na kotlety z kapustą pekińską i pieczarkami.




Składniki: 
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 małe cebule
bułka tarta 
2 jajka
5 pieczarek
pół małej główki kapusty pekińskiej
suszona lub świeża natka pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, pieprz ziołowy



Posiekać dość drobno cebule, natkę pietruszki i pieczarki, następnie połączyć z mięsem. Pokroić w cienkie paski kapustę pekińską, dodać do masy. Dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, czosnek wyciśnięty przez praskę lub posiekany i dokładnie wymieszać ręcznie wszystkie składniki. Bułkę dosypywać dotąd, aż masa będzie miała zwartą konsystencję (uformowany kotlet nie będzie za rzadki, miękki ). Następnie uformować płaskie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu bądź oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.