niedziela, 10 lutego 2013

Ciastka francuskie z czekoladą

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, a nie macie zbyt dużo czasu i sił, najlepszym pomysłem będzie zrobienie expresowych ciastek francuskich z czekoladą.

Składniki:
arkusz gotowego ciasta francuskiego (dostępny np. w Biedronce)
tabliczka gorzkiej czekolady
żółtko
cukier wanilinowy

Przygotowanie
Ciasto francuskie należy pokroić na kwadraty wielkości ok.6 cm x 6cm. Na co drugi kwadrat kłaść kostkę czekolady. Kwadraty bez czekolady trzeba umieścić na kwadratach z czekoladą i dokładnie zalepić na brzegach. Roztrzepanym żółtkiem posmarować wierzch ciastek, posypać cukrem wanilinowym. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i do piekarnika, rozgrzanego to temp. 200 st.C. Piec kilkanaście minut, często sprawdzając, aż do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakują na ciepło.