sobota, 4 stycznia 2014

Pasta z avocado i suszonymi pomidorami


 Do tego smaku musiałam się trochę przyzwyczajać, ale teraz bardzo mi odpowiada. Pasta z avocado i suszonych pomidorów to ciekawe urozmaicenie na śniadanie. Pasta ta nadaje się do smarowania chleba.

Składniki:
1 dojrzałe avocado
10 suszonych pomidorów w oleju
1-2 ząbków czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju z zalewy po pomidorach
sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra i słodka

Przygotowanie:

  • Avocado obrać ze skórki, pozbyć się pestki ze środka. 
  • Jeśli masz robot wielofunkcyjny, do odpowiedniego pojemnika należy umieścić wszystkie składniki: kawałki avocado, suszone pomidory, 2 łyżki oleju z zalewy po pomidorach, sok z cytryny, czosnek pozbawiony otoczki, przyprawy do smaku. Rozdrobnić i gotowe.
  • Jeśli nie masz robota, taką pastę można zrobić ręcznym blenderem lub nawet widelcem. W takim przypadku avocado należy pokroić trochę drobniej, pomidory pokroić w cienkie paseczki, czosnek zmiażdżyć w prasce, dodać olej, sok z cytryny i przyprawy i zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem (avocado musi być wtedy naprawdę dojrzałe).