piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto dyniowe z polewą z białej czekolady i dyni



Tego ciasta nie może zabraknąć w sezonie dyniowym. Jest po prostu fantastyczne. Ma tak urzekający smak, że nie można o nim zapomnieć. Ilość składników jest odpowiednia na blachę o rozmiarach 40x24 cm (mierzone w górnej szerszej części).

Składniki:

590 g musu z dyni (potrzeba do tego 2 kg dyni ważonej razem ze skórką)
375 g dag masła
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
6 jajek
3 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 4 mandarynek
1 biała czekolada

Przygotowanie musu:

  • Nagrzać piekarnik do 190 st.C.
  • Dynię pokroić na 4 części, pozbyć się pestek i włókien ze środka, włożyć do nagrzanego piekarnika skórką w dół. Piec 40 min. Ostudzić.
  • Łyżeczką wybrać miąższ i zmiksować na jednolitą masę.

Przygotowanie ciasta:

  • W garnku roztopić masło na małym ogniu.W czasie roztapiania się masła mandarynki obrać ze skórki. Skórkę sparzyć wrzątkiem i po wystudzeniu zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
  • Gdy masło się roztopi dodać cukier i cukier wanilinowy, chwilę mieszać i zdjąć z ognia (cukier całkowicie się nie rozpuści).
  • Do masy dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia (garnek można wstawić do zimnej wody).
  • Odlać 1 szklankę masy na polewę.
  • Do pozostałej masy dodać żółtka, dokładnie wymieszać, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać porcjami, żeby równomiernie się wszystko wymieszało.
  • Nagrzać piekarnik do 180 st.C.
  • Ubić sztywną pianę z 6 białek i szczypty soli. pianę delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Całość przełożyć na blachę i piec 45 min. Należy sprawdzić wykałaczką, czy jest upieczone (wykałaczka musi być sucha).
  • W czasie, gdy ciasto będzie stygło, można zrobić polewę.

Przygotowanie polewy:

  • Rozpuścić białą czekoladę w gorącej kąpieli (do większego garnka wlać wodę i zagotować, zdjąć z ognia, do mniejszego garnka lub miseczki włożyć czekoladę połamaną na kostki, mały garnek/miseczkę umieścić w większym i rozpuścić czekoladę często mieszając łyżką).
  • Do rozpuszczonej białej czekolady dodać 1 szklankę pozostałej masy dyniowej, mieszać aż składniki idealnie się połączą (może to wymagać krótkiego trzymania w kąpieli wodnej).
  • Gdy ciasto ostygnie, równomiernie posmarować wierzch polewą. 
Smacznego!!!

Uwaga! Podczas kąpieli wodnej nie powinno się garnka z wodą podgrzewać na ogniu. Gdy woda jest gorąca, zdjąć z ognia garnek i dopiero wtedy przejść do roztapiania czekolady.