wtorek, 7 stycznia 2014

Ciasto dyniowe z rodzynkami



Wypróbowałam ostatnio przepis na ciasto dyniowe i uważam, ze jest odpowiedni, by polecić go innym. Ciasto ładnie wyrasta, nie jest za słodkie, a smakiem przypomina piernik.

Składniki:

3 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki startej na grubych oczkach dyni
75 g rodzynek
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

  • Dynię obrać ze skórki, pozbyć się pestek i włókien, zetrzeć na grubych oczkach. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, chwilę potrzymać, odcedzić.
  • Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i resztę składników oprócz dyni i rodzynek. Całość zmiksować.
  • Odcisnąć sok z dyni i dodać dynię do masy. Rodzynki oprószyć niewielką ilością mąki i również dodać do ciasta, dokładnie wszystko wymieszać.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. W tym czasie wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm. papierem do pieczenia (ewentualnie brzegi można posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką).
  • Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 45 min.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.