wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasto jogurtowe


 Postanowiłam zamieścić ten przepis na blogu, gdyż  ciasto robi się szybko i bardzo łatwo. Wrzuca się wszystkie składniki do miski, miesza, wstawia do piekarnika i już...

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2/3 szklanki oleju
150 g jogurtu naturalnego
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:


  • Wszystkie składniki  wrzucić do miski w kolejności podanej powyżej. Miksować na jednolitą masę.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C.
  • W tym czasie przygotować tortownicę o średnicy 25-28 cm lub formę keksową (wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą bądź mąką).
  • Ciasto przełożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec ok. 1 godziny ( przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze mokre, to ważne!!!) W czasie pieczenia ciasto często pęka na wierzchu, to normalne w tym przepisie.
  • Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.