niedziela, 12 stycznia 2014

Kurczak po koreańsku



"Kurczak po koreańsku"- brzmi  zachęcająco. Idealnie nadaje się by przyrządzić go na obiad  lub by podać go gościom. Doskonałe połączenie składników sprawia, że każdy kęs wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
2 duże pory
1 strączek papryczki chili bądź półostrej
200 g śmietany kremówki (30%)
1 puszka moreli bądź brzoskwini
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
olej
sól
słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

  1. Filety umyć, osączyć i pokroić w kostkę. Odkroić niepotrzebną część pora (zostawić zwartą część), przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić w półtalarki. Papryczkę chili oczyścić z nasion i umyć, następnie pokroić drobno w paseczki.
  2. Morele lub brzoskwinie wyłożyć na sito, by je osączyć. Filety podsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gdy mięso będzie rumiane, dodać chili i krótko smażyć. Dodać sól, paprykę w proszku, pora i krótko smażyć. Dodać 1 szklankę wody (w razie potrzeby można później dolać więcej), śmietanę kremówkę i trzymać na dużym ogniu ok. 5 min.
  3. Owoce pokroić w półkrążki. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody (ok 1/4 szklanki) i powoli wlewać do sosu, jednocześnie energicznie mieszając.Dodać morele/brzoskwinie i gotować chwilę.
  4. Przyprawić solą, syropem po owocach, sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem.