czwartek, 23 stycznia 2014

Surówka z selera z orzechami włoskimi



 Polecam tą surówkę. Ma oryginalny, wyjątkowy smak. Na pewno będzie ona często gościć na moim stole.

Składniki:

1 duży seler
3 słodkie jabłka
1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich (kliknij by zobaczyć przepis na prażenie orzechów włoskich)
1,5 łyżki soku z cytryny
200 ml. śmietany 12%
2 łyżeczki cukru
odrobina soli do smaku

Przygotowanie:

  • Seler i jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (duże oczka).
  • Prażone orzechy włoskie rozdrobnić (umieścić w foliowym woreczku i utłuc tłuczkiem), dodać do selera i jabłek. 
  • Dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. 
  • Odczekać ok. 10 min. i zabrać się do jedzenia :-)
Surówka jest najsmaczniejsza w dniu, w którym została przygotowana. Smacznego!