Składniki:
wywar z warzyw1,5 kg dyni (waga dotyczy dyni przed obraniem ze skórki)
3 ziemniaki
2 niezbyt duże cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
serek topiony śmietankowy lub gouda (można go dodać, ale nie jest niezbędny, nadaje zupie kremowy delikatny smak)
Składniki na wywar:
2 litry wody5 marchewek
2 pietruszki
1 por
kawałek selera (1/3)
- Ugotować wywar. Do garnka wlać 2 litry wody, zagotować. Obrać warzywa, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić wszystko do wrzącej wody. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć z garnka pora (bo po zmiksowaniu i tak pływają w zupie niteczki) i część warzyw a resztę można zostawić w garnku, żeby zupa była pożywniejsza. Można też wyjąć wszystkie warzywa i zrobić zupę tylko na wywarze.
- Gdy gotuje się wywar, należy obrać dynię ze skórki i pozbawić jej środka z pestkami. Następnie pokroić na grubą kostkę.
- Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić tak samo jak dynię.
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z tłuszczem, po chwili dodać czosnek zmiażdżony w prasce i chwilę smażyć.
- Dodać na patelnię dynię z ziemniakami i znów chwilę smażyć, dodać przyprawę curry, smażyć jeszcze 5-7 minut.
- Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem, posolić do smaku i gotować dopóki dynia i ziemniaki będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania można dodać serek topiony.
- Zupę zdjąć z kuchenki, zmiksować blenderem, dodać pieprzu do smaku i jeść powoli i ostrożnie, żeby się nie poparzyć;-) Smacznego!!!
Z warzyw uzyskanych z gotowania wywaru można zrobić sałatkę warzywną.