niedziela, 22 grudnia 2013

Roladki drobiowe ze szpinakiem i żółtym serem


Chcesz wprowadzić trochę urozmaicenia w swojej kuchni. Proponuję smakowite roladki drobiowe ze szpinakiem i żółtym serem. Przygotowanie ich zajmuje mało czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności.


Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
szpinak mrożony (brykiet ok.10 sztuk)-dostępny w Biedronce
2 ząbki czosnku
4 plasterki żółtego sera
sól
pieprz
(mąka, jajko, bułka tarta)-do panierki
olej

  1. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka przekroić na dwie połówki zgodnie z  linia podziału, a następnie znów na pół, ale wzdłuż. Kotlety rozbić tłuczkiem  na cienkie płaty, ale ostrożnie, żeby się nie rozpadły. Posypać solą i pieprzem i odstawić.
  2. W tym czasie przygotować farsz szpinakowy. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju , dodać 10 brykietów szpinaku i 2 ząbki zmiażdżonego przez praskę czosnku, dodać trochę soli do smaku i smażyć jeszcze chwilę po rozmrożeniu szpinaku na patelni.
  3. Na mięsie położyć po plasterku sera na każdy płat (chyba, że plasterki sera są duże, to użyć ich mniej). Ser wysmarować równomiernie farszem szpinakowym.
  4. Kotlety zawinąć w rulon, pomóc sobie wykałaczkami. Obtoczyć kotlety w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, aż będą rumiane z każdej strony.

Podawać z ziemniakami i surówką, lub ugotowaną marchewką.