Chcesz wprowadzić trochę urozmaicenia w swojej kuchni. Proponuję smakowite roladki drobiowe ze szpinakiem i żółtym serem. Przygotowanie ich zajmuje mało czasu i nie wymaga szczególnych umiejętności.
1 duża podwójna pierś z kurczaka
szpinak mrożony (brykiet ok.10 sztuk)-dostępny w Biedronce
2 ząbki czosnku
4 plasterki żółtego sera
sól
pieprz
(mąka, jajko, bułka tarta)-do panierki
olej
- Umytą i osuszoną pierś z kurczaka przekroić na dwie połówki zgodnie z linia podziału, a następnie znów na pół, ale wzdłuż. Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty, ale ostrożnie, żeby się nie rozpadły. Posypać solą i pieprzem i odstawić.
- W tym czasie przygotować farsz szpinakowy. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju , dodać 10 brykietów szpinaku i 2 ząbki zmiażdżonego przez praskę czosnku, dodać trochę soli do smaku i smażyć jeszcze chwilę po rozmrożeniu szpinaku na patelni.
- Na mięsie położyć po plasterku sera na każdy płat (chyba, że plasterki sera są duże, to użyć ich mniej). Ser wysmarować równomiernie farszem szpinakowym.
- Kotlety zawinąć w rulon, pomóc sobie wykałaczkami. Obtoczyć kotlety w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim oleju, aż będą rumiane z każdej strony.
Podawać z ziemniakami i surówką, lub ugotowaną marchewką.