czwartek, 14 marca 2013

Sałatka szwedzka

Bardzo prosty przepis na sałatkę szwedzką. Polecam!!

Składniki:
2 kg ogórków
cebula
przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, pieprz ziarnisty, posiekany świeży koperek

Składniki na zalewę:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
6 szklanek wody
2 łyżki soli


Ogórki dokładnie umyć, pokroić w plastry bez obierania ze skórki. Cebulę pokroić w piórka. Słoiki i nakrętki sparzyć gorącą wodą. Do słoików włożyć ogórki i po kilka piórek cebuli, po dwa ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 listek laurowy, kilka ziaren gorczycy i trochę koperku ( proporcje dotyczą słoików 0,5 litra). W garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę i doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewę wlać do słoików z ogórkami. Wytrzeć mokre krawędzie słoików do sucha, mocno zakręcić słoiki i energicznym ruchem postawić do góry dnem. I gotowe, bez pasteryzowania.