Dynios to fantastyczna potrawa, która urzeka swoją naturalną słodyczą. Smak jej jest niepowtarzalny, trudno mi go porównać z czymkolwiek. Naprawdę godne spróbowania.
Składniki:
1 nie za duża dynia (śr. ok.18- 20 cm.)
pomidory w słoiku bądź puszce (500g)
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
papryka słodka
papryka ostra
bazylia
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dynię obrać ze skórki, pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki. Obrać też czosnek.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulkę na lekko rumiany kolor. Dodać dynię i smażyć ok.10 min. mieszając od czasu do czasu.
- Dodać pomidory oraz czosnek zmiażdżony w prasce bądź posiekany. Dodać sól (na początek ok.1 płaskiej łyżeczki). Przykryć patelnię pokrywką i dusić, aż dynia będzie miękka.
- Dodać przyprawy(ok.płaskiej łyżeczki papryki ostrej, szczypta papryki ostrej, 3 duże szczypty bazylii, pieprz i sól do smaku). Wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Gotowe!!!