piątek, 20 grudnia 2013

Zupa z dyni

Zupa z dyni to idealna potrawa na jesienne smutki, bo ma piękny rozweselający żółto-pomarańczowy kolor, jest rozgrzewająca, a główny jej składniki, czyli dynia, jest dostępna właśnie jesienią. Do jej przygotowania niezbędna jest duża patelnia.



Składniki:

wywar z warzyw
1,5 kg dyni (waga dotyczy dyni przed obraniem ze skórki)
3 ziemniaki
2 niezbyt duże cebule
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
serek topiony śmietankowy lub gouda (można go dodać, ale nie jest niezbędny, nadaje zupie kremowy delikatny smak)


Składniki na wywar:

2 litry wody
5 marchewek
2 pietruszki
1 por
kawałek selera (1/3)
  1. Ugotować wywar. Do garnka wlać 2 litry wody, zagotować. Obrać warzywa, cebulę pokroić w kostkę i wrzucić wszystko do wrzącej wody. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć z garnka pora (bo po zmiksowaniu i tak pływają w zupie niteczki) i część warzyw a resztę  można zostawić w garnku, żeby zupa była pożywniejsza. Można też wyjąć wszystkie warzywa i zrobić zupę tylko na wywarze.
  2. Gdy gotuje się wywar, należy obrać dynię ze skórki i pozbawić jej środka z pestkami. Następnie pokroić na grubą kostkę.
  3. Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić tak samo jak dynię.
  4. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z tłuszczem, po chwili dodać czosnek zmiażdżony w prasce i chwilę smażyć.
  5. Dodać na patelnię dynię z ziemniakami i znów chwilę smażyć, dodać przyprawę curry, smażyć jeszcze 5-7 minut.
  6. Zawartość patelni przełożyć do garnka z wywarem, posolić do smaku i gotować dopóki dynia i ziemniaki będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania można dodać serek topiony.
  7. Zupę zdjąć z kuchenki, zmiksować blenderem, dodać pieprzu do smaku i jeść powoli i ostrożnie, żeby się nie poparzyć;-) Smacznego!!!

Z warzyw uzyskanych z gotowania wywaru można zrobić sałatkę warzywną.