środa, 11 grudnia 2013

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki


Prosta surówka idealna do obiadu.

Składniki:

1 kapusta pekińska
1-2 średniej wielkości cebule
2 duże marchewki
2 duże słodkie jabłka
kwasek cytrynowy
olej słonecznikowy (może być inny olej lub oliwa)
sól, pieprz, cukier

  1. Kapustę przekroić wzdłuż na 4 równe części, poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę i połączyć z kapustą. Całość posypać solą, dokładnie wymieszać i odczekać ok.30 min.
  2. W tym czasie obrać marchew i jabłka ze skórki, zetrzeć na grubej tarce.
  3. Po upływie pół godziny połączyć wszystkie składniki (jeśli kapusta puści dużo soku, należy go odlać), dodać olej, doprawić solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym i cukrem.
  4. Jeśli surówka ma niewyraźny smak, należy użyć więcej kwasku cytrynowego, soli, cukru.