sobota, 14 grudnia 2013

Kotlety z selera


Dla osoby, która po raz pierwszy słyszy o kotlecie z selera, może to brzmieć trochę dziwnie. Z całym przekonaniem mogę jednak polecić to danie. Przyrządza się je szybko, łatwo i jest tanie.


Składniki:

1 bardzo duży seler lub 2 trochę mniejsze
woda
5 ziarenek ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 jajka
mąka i bułka tarta do panierki
sól, pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:


  1. Seler obrać ze skórki, umyć, pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Plastry włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, tak by przykryć wszystkie kawałki. Dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Gdy woda zacznie wrzeć, gotować 5 min. i odcedzić.
  2. Przestygnięte plastry posypać solą i pieprzem z dwóch stron, odczekać ok. 10 min.
  3. W tym czasie przygotować składniki na panierkę. Roztrzepać jajka, na jeden talerzyk wsypać mąkę, na drugi bułkę tartą.
  4. Rozgrzać olej na patelni, a seler obtaczać wg kolejności w : mące, jajku, bułce tartej, z obu stron i położyć na patelnię. Smażyć na rumiany kolor.
Takie kotleciki można podawać z surówką, ziemniakami. Świetnie smakują też z dodatkiem różnych sosów np. tajskim lub chili.