czwartek, 19 grudnia 2013

Surówka z pora

Surówka z pora jest bardzo łatwa do przygotowania i ma bardzo wyrazisty smak. Od razu przypadła mi do gustu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi np. kotletami schabowymi.

Składniki:

2 pory
3 ogórki kiszone
3 słodkie jabłka
ok. 4 łyżki majonezu lub olej bądź oliwa
ewentualnie sól i pieprz

Przygotowanie:


  1. Pory przekroić na pół wzdłuż i dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w bardzo cienkie półtalarki.
  2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  3. Ogórki również zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  4. Składniki dokładnie wymieszać, ewentualnie dodać odrobinę soli i pieprzu wedle gustu (niektórzy nie widzą potrzeby dodawania przypraw, bo surówka jest już smaczna bez nich). Dodać majonez lub olej (oliwę) i gotowe.
Obie wersje, zarówno z majonezem, jak i z olejem, są bardzo smaczne. Życzę smacznego!!!