Składniki:
3 szklanki mąki3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki startej na grubych oczkach dyni
75 g rodzynek
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Dynię obrać ze skórki, pozbyć się pestek i włókien, zetrzeć na grubych oczkach. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, chwilę potrzymać, odcedzić.
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i resztę składników oprócz dyni i rodzynek. Całość zmiksować.
- Odcisnąć sok z dyni i dodać dynię do masy. Rodzynki oprószyć niewielką ilością mąki i również dodać do ciasta, dokładnie wszystko wymieszać.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. W tym czasie wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm. papierem do pieczenia (ewentualnie brzegi można posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką).
- Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 45 min.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.