Tego ciasta nie może zabraknąć w sezonie dyniowym. Jest po prostu fantastyczne. Ma tak urzekający smak, że nie można o nim zapomnieć. Ilość składników jest odpowiednia na blachę o rozmiarach 40x24 cm (mierzone w górnej szerszej części).
Składniki:
590 g musu z dyni (potrzeba do tego 2 kg dyni ważonej razem ze skórką)375 g dag masła
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
6 jajek
3 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 4 mandarynek
1 biała czekolada
Przygotowanie musu:
- Nagrzać piekarnik do 190 st.C.
- Dynię pokroić na 4 części, pozbyć się pestek i włókien ze środka, włożyć do nagrzanego piekarnika skórką w dół. Piec 40 min. Ostudzić.
- Łyżeczką wybrać miąższ i zmiksować na jednolitą masę.
Przygotowanie ciasta:
- W garnku roztopić masło na małym ogniu.W czasie roztapiania się masła mandarynki obrać ze skórki. Skórkę sparzyć wrzątkiem i po wystudzeniu zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
- Gdy masło się roztopi dodać cukier i cukier wanilinowy, chwilę mieszać i zdjąć z ognia (cukier całkowicie się nie rozpuści).
- Do masy dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia (garnek można wstawić do zimnej wody).
- Odlać 1 szklankę masy na polewę.
- Do pozostałej masy dodać żółtka, dokładnie wymieszać, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać porcjami, żeby równomiernie się wszystko wymieszało.
- Nagrzać piekarnik do 180 st.C.
- Ubić sztywną pianę z 6 białek i szczypty soli. pianę delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Całość przełożyć na blachę i piec 45 min. Należy sprawdzić wykałaczką, czy jest upieczone (wykałaczka musi być sucha).
- W czasie, gdy ciasto będzie stygło, można zrobić polewę.
Przygotowanie polewy:
- Rozpuścić białą czekoladę w gorącej kąpieli (do większego garnka wlać wodę i zagotować, zdjąć z ognia, do mniejszego garnka lub miseczki włożyć czekoladę połamaną na kostki, mały garnek/miseczkę umieścić w większym i rozpuścić czekoladę często mieszając łyżką).
- Do rozpuszczonej białej czekolady dodać 1 szklankę pozostałej masy dyniowej, mieszać aż składniki idealnie się połączą (może to wymagać krótkiego trzymania w kąpieli wodnej).
- Gdy ciasto ostygnie, równomiernie posmarować wierzch polewą.
Smacznego!!!
Uwaga! Podczas kąpieli wodnej nie powinno się garnka z wodą podgrzewać na ogniu. Gdy woda jest gorąca, zdjąć z ognia garnek i dopiero wtedy przejść do roztapiania czekolady.