wtorek, 25 listopada 2014

Ciasto marchewkowe z ksylitolem i mąką gryczaną

A teraz coś dla osób, które nie mogą spożywać cukru lub same zdecydowały się go nie używać , a z drugiej strony nie chcą rezygnować ze słodkich przyjemności. Polecam fantastyczne ciasto marchewkowe z piernikową nutą.


Składniki:

4 jajka
1 i 1/4 szklanka ksylitolu lub 1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki marchwi drobno startej
2 szklanki mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki rodzynek
olejek waniliowy

Przygotowanie:

  1. Rodzynki zalać gorącą wodą, po kilku minutach odcedzić.
  2. Jajka ubić z ksylitolem/cukrem. Gdy masa będzie puszysta dodać olej i wymieszać.
  3. Marchew, mąki, proszek do pieczenia, cynamon, trochę olejku waniliowego, rodzynki połączyć, a następnie  dodać do ubitych jajek, dokładnie wymieszać.
  4. Blachę 20 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nieprzykryte boki brytfanny wysmarować tłuszczem i równomiernie wyłożyć ciasto.
  5. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto piec ok. 1 godziny ( warto sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone).