Składniki:
1 duża cukinia (albo 2-3 małe)1 bakłażan
0,5 kg pomidorów najlepiej świeżych (można też użyć tych z puszki, bądź z własnych przetworów)
2 papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia (najlepiej oliwa z oliwek, ale może też być olej rzepakowy)
3 łyżki ziół prowansalskich ( to nie pomyłka, właśnie taka ilość jest potrzebna, by uzyskać pożądany aromat i smak)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Cukinię trzeba obrać ze skórki (o ile jest twarda) i pokroić w dużą kostkę. Bakłażan pokroić na plasterki 5 mm, a następnie przedzielić je na 4-6 części (w zależności od wielkości warzywa). Paprykę pokroić na krótkie paski o szerokości 4 mm, a cebulę w półtalarki, bądź kostkę.Tłuszcz rozgrzać na dużej patelni, bądź na niskim szerokim garnku i w pierwszej kolejności podsmażyć cebulę. Gdy jest już lekko brązowa, dodać pomidory i czosnek rozgnieciony przez praskę. Smażyć kilka minut i dodać paprykę i przyprawy, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić 5 minut. Dodać cukinię i bakłażana, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze ok. 15 min. Jeśli warzywa są zbyt twarde, to należy trochę wydłużyć ten czas, ale trzeba pamiętać, by warzywa się nie rozgotowały. Urok tej potrawy tkwi w dużych, apetycznie wyglądających kawałkach warzyw, a nie w miazdze, w której trudno odróżnić poszczególne składniki. Tak przygotowaną potrawę można jeść bez żadnych dodatków.