Składniki:
400 g makaronu świderki
750g warzyw mrożonych na patelnię ( w takiej gramaturze dostępne są w Biedronce)
oliwa z oliwek do smażenia
słoik/puszka pomidorów (ok.0,5 l)/ kilka świeżych pomidorów
1 średniej wielkości cebula
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu balsamicznego
serek topiony gouda ( prostokąt)
2 łyżeczki cukru
przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, "przyprawa staropolska" firmy Farmona, słodka papryka, lubczyk, 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
Makaron ugotować al dente (półtwardo) z dodatkiem soli i łyżką oliwy, odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać i razem smażyć na patelni aż do zarumienienia. Dodać pomidory z całym sokiem ze słoika bądź puszki (jeśli są świeże, należy je wcześniej obrać ze skórki). Dodać pokrojony grubo serek topiony i mieszać co chwilę, aż do uzyskania w miarę jednolitego sosu. Dodać warzywa na patelnię, cukier, przyprawy według gustu i ocet balsamiczny. W razie potrzeby podlać wodą i mieszać. Po ok.5 min ( warzywa są jeszcze lekko twarde) zdjąć patelnię z ognia. Całą jej zawartość przełożyć do dużego garnka, tam też umieścić makaron. Wszystko dokładnie wymieszać i posmakować, ewentualnie jeszcze doprawić. Całość przełożyć na naczynie żaroodporne, które należy przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku w temperaturze 200 st.C ok. 25 min.