Wcześniej zamieściłam na blogu podobny przepis, tyle że tam dodatkowo użyłam kiełbasy. Praktycznie zawsze przyrządzałam cukinię z kiełbasą, ale postanowiłam sprawdzić, czy wersja bezmięsna będzie również smaczna. Okazuje się, że cukinia po wegetariańsku jest także przepyszna. To jest kolejny fajny sprawdzony przepis, godny polecenia. Zapraszam więc do pichcenia.
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
zmielona gałka muszkatałowa
papryka ostra i słodka
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia
Najlepiej
jest na samym początku pokroić w grubą kostkę cukinię. Jeśli jest młoda
i ma miękką skórką, wystarczy ją tylko dokładnie umyć i pokroić całą,
ze skórką i ze środkiem. Jeśli natomiast ma twardą skórkę, należy ją
obrać i wykroić środek z nasionami. Pozostała część cukini
i nadaje się
do pokrojenia w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w
półtalarki. Należy też obrać ze skórki czosnek. Na patelnię ( lub niski szeroki garnek) z rozgrzanym tłuszczem wrzucić cebulę i rozgnieciony
przez praskę czosnek. Chwilę smażyć, dodać cukinię tak, aby napełnić
patelnię. Ostrożnie przemieszać, dodać sól i
przyprawy (papryki słodkiej - 3 szczypty, pieprz i papryka ostra według
upodobań). Przykryć patelnię pokrywką, by cukinia puściła soki.
Smażyć, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż cukinia
będzie miękka. Pod koniec można sprawdzić, czy jest
wystarczająco słona i dodać 3 szczypty gałki muszkatałowej. Tak
przygotowaną cukinię podawać z ziemniakami albo jeść z chlebem.