Składniki:
2-3 filetów mintaja
1 cebula
1 ząbek czosnku
6 średniej wielkości pieczarek
1 ugotowana marchew
3/4 szklanki wywaru z warzyw ( może być ostatecznie wywar z ugotowanej marchewki)
przyprawy: sól, pieprz, szczypta bazylii, oregano, kminku zmielonego, odrobina słodkiej i ostrej papryki, tymianku)
"Przyprawa do ryb"- firmy Kamis
2 łyżeczki cukru
olej/oliwa do smażenia
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Zamrożone filety mintaja posypać z obu stron "przyprawą do ryb" Kamisa i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i podsmażyć ok.2 min. na patelni. Pokroić pieczarki w kapelusiki i dodać do cebuli, smażyć chwilę. Pokroić w kostkę ugotowaną marchewkę, dodać na patelnię. Dodać wywar, koncentrat pomidorowy, przyprawy i cukier. Trzymać na ogniu ok. 5 min. Sosem przykryć rybę w naczyniu żaroodpornym. Piec w piekarniku 25 min. w temp.175 st.C. Otworzyć piekarnik, by wypuścić parę i dalej piec ok.15-20 min. Podawać z ziemniakami lub frytkami i sałatką bądź surówką ( na zdjęciu domowa sałatka szwedzka).