Składniki:
4 jajka1 i 1/4 szklanka ksylitolu lub 1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki marchwi drobno startej
2 szklanki mąki gryczanej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
0,5 szklanki rodzynek
olejek waniliowy
Przygotowanie:
- Rodzynki zalać gorącą wodą, po kilku minutach odcedzić.
- Jajka ubić z ksylitolem/cukrem. Gdy masa będzie puszysta dodać olej i wymieszać.
- Marchew, mąki, proszek do pieczenia, cynamon, trochę olejku waniliowego, rodzynki połączyć, a następnie dodać do ubitych jajek, dokładnie wymieszać.
- Blachę 20 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nieprzykryte boki brytfanny wysmarować tłuszczem i równomiernie wyłożyć ciasto.
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Ciasto piec ok. 1 godziny ( warto sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone).