Składniki:
2 szklanki mąki1 szklanka cukru
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2/3 szklanki oleju
150 g jogurtu naturalnego
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzucić do miski w kolejności podanej powyżej. Miksować na jednolitą masę.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C.
- W tym czasie przygotować tortownicę o średnicy 25-28 cm lub formę keksową (wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą bądź mąką).
- Ciasto przełożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec ok. 1 godziny ( przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze mokre, to ważne!!!) W czasie pieczenia ciasto często pęka na wierzchu, to normalne w tym przepisie.
- Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.