Pasztet bez mięsa. Niektórym może się wydawać, że "na pewno nie jest smaczny", że w pasztecie nigdy nie może zabraknąć mięsa. Inni są otwarci na różne smaki. Jeszcze inni wręcz poszukują takich przepisów. Ta propozycja jest oczywiście dla tych dwóch ostatnich grup ludzi, bo tych pierwszych ciężko będzie przekonać, gdyż nawet nie chcą próbować takich "wynalazków". A ja z całych sił będę polecać pasztet z selera, gdyż jest nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny. Ma on luźną konsystencję, więc nadaje się do smarowania pieczywa.
Składniki:
1 kg selera3 marchewki
1 czerwona papryka
2 cebule
1-1,5 szklanki bułki tartej
1 szklanka wody ( nie dolewać więcej!!!)
125g masła (ok. pół kostki)
5 jajek
2 łyżeczki soli (można oczywiści według uznania)
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
2-3 czubate łyżki posiekanej drobno świeżej natki pietruszki ( można ewentualnie użyć suszonej)
Przygotowanie:
- Seler i cebule zetrzeć na tarce na grubych oczkach ( można sobie ułatwić używając elektrycznej szatkownicy do warzyw). Przesypać do garnka dodać wodę i masło i gotować pod przykryciem ok. 40 minut.
- W tym czasie zetrzeć na grubej tarce marchew, a paprykę pokroić w małą kosteczkę. Można też posiekać natkę pietruszki.
- Gdy seler się ugotuje i przestygnie, dodać do niego resztę warzyw, natkę pietruszki, jajka, bułkę tartą (najlepiej tą mniejszą ilość) i przyprawy. Należy wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej bułki tartej. Spróbować i w razie potrzeby jeszcze doprawić solą i pieprzem.
- Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec dwustronnie w piekarniku 1,5 godziny w temp 170 st.C.
Pasztet można pokroić na kilka części i zamrozić w folii. Jeśli chcemy go rozmrozić, należy go przełożyć w papier śniadaniowy i rozmrażać w lodówce na dolnej półce. Smacznego!