Składniki:
1 średniej wielkości główka kapusty400 g boczku
200 g dobrej cienkiej kiełbasy (np. z firmy Olewnik)
6 pomidorów ( można użyć kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego)
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 średniej wielkości pieczarek
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki cukru
przyprawa do bigosu (polecam z firmy Dary Natury, dostępną w sklepach zielarskich)
pieprz
sól
cząber
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie:
Kapustę umyć, pozbyć się uszkodzonych liści z wierzchu, poszatkować. Dla pewności można jeszcze raz poszatkowaną kapustę umyć i przecedzić przez duże sito. Pokroić boczek w paseczki i smażyć na małym ogniu z łyżką smalcu.
Mieszać od czasu do czasu, by zarumienił się równomiernie ze wszystkich stron. Pokroić w kostkę kiełbasę i wrzucić na patelnię, gdy boczek będzie miał ładny brązowy kolor. Pokroić dowolnie cebulę (w talarki, piórka, talarki podzielone jeszcze na cztery części) i dodać na patelnię, gdy kiełbaska ładnie się usmaży.