Składniki:
1,5 szklanki pęczak
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
1,5 papryki czerwonej
4 ząbki czosnku
2 cebule
półlitrowy słoik pomidorów lub puszka pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czubryca zielona
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę pęczak opłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą by jej poziom był powyżej 1 cm od kaszy i ugotować (około 30 min.).
- Pokroić paprykę w 2-centymetrowe paski, czosnek w plastry, cebulę w półplastry.
- Podsmażyć cebulę i czosnek.
- Gdy kasza się ugotuje, dodać czosnek z cebulą, paprykę, kukurydzę odcedzoną z puszki, odcedzoną fasolę i pomidory z sokiem, osolić, chwilę gotować pod przykryciem. Można dolewać wodę w razie potrzeby.
- Pod koniec gotowania dodać przyprawy (najlepiej przyprawić na ostro) i chwilkę jeszcze gotować.
Kasza pęczak jest świetnym dodatkiem do obiadu. Można podawać z kotletami z selera. Dobrze też smakuje jako samodzielne danie np. na śniadanie.