W zeszłym roku wypróbowałam świetny przepis, aby przechować zimą marchew. Nie wymaga dużo pracy, gdyż nie trzeba kroić twardej marchewki w kostkę, a marchew smakuje naprawdę bardzo dobrze. Nadaje się jako dodatek do sałatek, jako przystawka do obiadu lub jako składnik na zupę.
Składniki:
marchew
Zalewa:
2 litry przegotowanej wody
2 czubate łyżki soli kamiennej
Marchew dokładnie umyć, obrać ze skórki i jeszcze raz umyć. Ułożyć ją w całości w wyparzonych wcześniej słoikach (0,5- lub 1-litrowych), tak jak układa się ogórki do kiszenia. Zalać marchewkę gorącą zalewą, tak by ją dokładnie przykryć. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez 1,5 godz. w przypadku słoików 0,5 litrowych. Gdy używamy słoików 1-litrowych należy czas pasteryzacji wydłużyć o 15 min. Po zakończeniu gotowania, słoiki ułożyć wieczkiem do dołu, by dobrze się zamknęły. Gotowe!