Znajdziesz tu fajne przepisy na: sałatki, surówki, dania główne i expresowe,przekąski, zupy, ciasta, ciastka, desery, przetwory, potrawy z: mięsem mielonym, kurczakiem, kapustą pekińską, pieczarkami,serem,z makaronem, a także przepisy na zdrowe potrawy.
▼
sobota, 9 lutego 2013
Kotlety mielone z kapustą pekińską i pieczarkami
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne kotlety mielone, proponuję trochę pokombinować. Polecam fajny i sprawdzony przepis na kotlety z kapustą pekińską i pieczarkami.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 małe cebule
bułka tarta
2 jajka
5 pieczarek
pół małej główki kapusty pekińskiej
suszona lub świeża natka pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Posiekać dość drobno cebule, natkę pietruszki i pieczarki, następnie
połączyć z mięsem. Pokroić w cienkie paski kapustę pekińską, dodać do masy.
Dodać jajka, przyprawy, bułkę tartą, czosnek wyciśnięty przez praskę lub
posiekany i dokładnie wymieszać ręcznie wszystkie składniki. Bułkę dosypywać
dotąd, aż masa będzie miała zwartą konsystencję (uformowany kotlet nie będzie
za rzadki, miękki ). Następnie uformować płaskie kotlety, obtoczyć w bułce
tartej i smażyć na rozgrzanym smalcu bądź oleju. Podawać z ziemniakami i
surówką.