Wypróbowany fajny przepis na wspaniałe sajgonki. Przygotowanie ich niestety jest czasochłonne i pracochłonne, ale myślę, że od czasu do czasu warto się poświęcić, bo efekt jest zniewalający.
Składniki:
300 g mięsa mielonego6 zewnętrznych liści kapusty pekińskiej
2-3 marchewki
100 g kiełków fasoli mung
12 grzybów mun
100 g makaronu chińskiego
2 cebule
4 łyżki sosu sojowego
2 jajka
3 opakowania papieru ryżowego (chodzi o małe opakowania; można też kupić duże opakowanie, ale pojedyncze arkusze też są większe)
pieprz
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Grzyby mun zalać wrzątkiem.
- W tym czasie drobno pokroić marchewki, cebule i liście kapusty pekińskiej.
- Dodać mięso mielone, jajka, kiełki fasoli mung, sos sojowy, sól i wszystko dokładnie wymieszać.
- Grzyby mun odcedzić po 20 min. moczenia w gorącej wodzie. Odkroić pozostałości ogonków przy kapeluszach. Kapelusze pokroić w paski, dodać do reszty składników.
- Makaron chiński wrzucić do garnka z wrzątkiem i moczyć pod przykryciem 3 min (nie gotować!). Odcedzić i pokroić na kawałki o długości przybliżonej do długości pasków grzybów mun. Dodać do pozostałych składników i dobrze wymieszać. Doprawić pieprzem.
- Przygotować głęboki talerz lub miskę z letnią wodą. Pojedyncze arkusze papieru ryżowego moczyć w wodzie 2 sekundy. i położyć na deskę do krojenia. Po chwili można nakładać farsz i zawijać podobnie jak gołąbki. Na opakowaniu papieru ryżowego są zdjęcia, pokazujące, jak to robić.
- Na patelnię wlać dość dużo oleju, rozgrzać i smażyć na złotobrązowy kolor.
Do sajgonek polecam sos tajski słodko-kwaśny lub czosnkowy sos chili. Sajgonki można podawać z ryżem smażonym po chińsku. To jest dopiero wspaniały duet!!!