sobota, 21 czerwca 2014

Surówka na grilla

Wiosna i lato to okres, kiedy jest dużo świeżych warzyw i zielonki. Co zrobić z rzodkiewką i szczypiorkiem? Może taką surówkę...?

Składniki:

0,5 kapusty pekińskiej
7-10 rzodkiewek
7-10 łodyżek szczypiorku
mieszanka kukurydzy, groszku i marchewki w słoiku ( może być zamiast niej puszka kukurydzy i puszka groszku konserwowego)
sól, pieprz, sok z cytryny
olej np. słonecznikowy

Przygotowanie:

Kapustę drobno poszatkować. Mieszankę warzyw odcedzić. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa połączyć, dodać soli, pieprzu do smaku, lekko skropić sokiem z cytryny, dodać 3 łyżki oleju słonecznikowego. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe. Surówka nadaje się jako dodatek do  obiadu lub na grilla.