wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasto jogurtowe


 Postanowiłam zamieścić ten przepis na blogu, gdyż  ciasto robi się szybko i bardzo łatwo. Wrzuca się wszystkie składniki do miski, miesza, wstawia do piekarnika i już...

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2/3 szklanki oleju
150 g jogurtu naturalnego
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:


  • Wszystkie składniki  wrzucić do miski w kolejności podanej powyżej. Miksować na jednolitą masę.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C.
  • W tym czasie przygotować tortownicę o średnicy 25-28 cm lub formę keksową (wyłożyć papierem do pieczenia albo posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą bądź mąką).
  • Ciasto przełożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec ok. 1 godziny ( przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze mokre, to ważne!!!) W czasie pieczenia ciasto często pęka na wierzchu, to normalne w tym przepisie.
  • Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.



czwartek, 23 stycznia 2014

Surówka z selera z orzechami włoskimi



 Polecam tą surówkę. Ma oryginalny, wyjątkowy smak. Na pewno będzie ona często gościć na moim stole.

Składniki:

1 duży seler
3 słodkie jabłka
1/2 szklanki prażonych orzechów włoskich (kliknij by zobaczyć przepis na prażenie orzechów włoskich)
1,5 łyżki soku z cytryny
200 ml. śmietany 12%
2 łyżeczki cukru
odrobina soli do smaku

Przygotowanie:

  • Seler i jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (duże oczka).
  • Prażone orzechy włoskie rozdrobnić (umieścić w foliowym woreczku i utłuc tłuczkiem), dodać do selera i jabłek. 
  • Dodać śmietanę, sok z cytryny, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. 
  • Odczekać ok. 10 min. i zabrać się do jedzenia :-)
Surówka jest najsmaczniejsza w dniu, w którym została przygotowana. Smacznego!

Prażenie orzechów włoskich bez tłuszczu


  1. Rozgrzać piekarnik do 190 st.C.
  2. Orzechy włoskie rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by orzechy się nie stykały ze sobą.
  3. Prażyć w piekarniku ok. 5 min. 
  4. Po 5 minutach orzechy przełożyć na talerz, aby wystygły.

niedziela, 12 stycznia 2014

Kurczak po koreańsku



"Kurczak po koreańsku"- brzmi  zachęcająco. Idealnie nadaje się by przyrządzić go na obiad  lub by podać go gościom. Doskonałe połączenie składników sprawia, że każdy kęs wręcz rozpływa się w ustach.

Składniki:
1 duża podwójna pierś z kurczaka
2 duże pory
1 strączek papryczki chili bądź półostrej
200 g śmietany kremówki (30%)
1 puszka moreli bądź brzoskwini
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
olej
sól
słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

  1. Filety umyć, osączyć i pokroić w kostkę. Odkroić niepotrzebną część pora (zostawić zwartą część), przekroić wzdłuż na pół i dokładnie umyć pod bieżącą wodą i pokroić w półtalarki. Papryczkę chili oczyścić z nasion i umyć, następnie pokroić drobno w paseczki.
  2. Morele lub brzoskwinie wyłożyć na sito, by je osączyć. Filety podsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Gdy mięso będzie rumiane, dodać chili i krótko smażyć. Dodać sól, paprykę w proszku, pora i krótko smażyć. Dodać 1 szklankę wody (w razie potrzeby można później dolać więcej), śmietanę kremówkę i trzymać na dużym ogniu ok. 5 min.
  3. Owoce pokroić w półkrążki. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody (ok 1/4 szklanki) i powoli wlewać do sosu, jednocześnie energicznie mieszając.Dodać morele/brzoskwinie i gotować chwilę.
  4. Przyprawić solą, syropem po owocach, sokiem z cytryny.
Podawać z ryżem.

piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto dyniowe z polewą z białej czekolady i dyni



Tego ciasta nie może zabraknąć w sezonie dyniowym. Jest po prostu fantastyczne. Ma tak urzekający smak, że nie można o nim zapomnieć. Ilość składników jest odpowiednia na blachę o rozmiarach 40x24 cm (mierzone w górnej szerszej części).

Składniki:

590 g musu z dyni (potrzeba do tego 2 kg dyni ważonej razem ze skórką)
375 g dag masła
2 szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
6 jajek
3 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 4 mandarynek
1 biała czekolada

Przygotowanie musu:

  • Nagrzać piekarnik do 190 st.C.
  • Dynię pokroić na 4 części, pozbyć się pestek i włókien ze środka, włożyć do nagrzanego piekarnika skórką w dół. Piec 40 min. Ostudzić.
  • Łyżeczką wybrać miąższ i zmiksować na jednolitą masę.

Przygotowanie ciasta:

  • W garnku roztopić masło na małym ogniu.W czasie roztapiania się masła mandarynki obrać ze skórki. Skórkę sparzyć wrzątkiem i po wystudzeniu zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach.
  • Gdy masło się roztopi dodać cukier i cukier wanilinowy, chwilę mieszać i zdjąć z ognia (cukier całkowicie się nie rozpuści).
  • Do masy dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia (garnek można wstawić do zimnej wody).
  • Odlać 1 szklankę masy na polewę.
  • Do pozostałej masy dodać żółtka, dokładnie wymieszać, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mąkę dodawać porcjami, żeby równomiernie się wszystko wymieszało.
  • Nagrzać piekarnik do 180 st.C.
  • Ubić sztywną pianę z 6 białek i szczypty soli. pianę delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Całość przełożyć na blachę i piec 45 min. Należy sprawdzić wykałaczką, czy jest upieczone (wykałaczka musi być sucha).
  • W czasie, gdy ciasto będzie stygło, można zrobić polewę.

Przygotowanie polewy:

  • Rozpuścić białą czekoladę w gorącej kąpieli (do większego garnka wlać wodę i zagotować, zdjąć z ognia, do mniejszego garnka lub miseczki włożyć czekoladę połamaną na kostki, mały garnek/miseczkę umieścić w większym i rozpuścić czekoladę często mieszając łyżką).
  • Do rozpuszczonej białej czekolady dodać 1 szklankę pozostałej masy dyniowej, mieszać aż składniki idealnie się połączą (może to wymagać krótkiego trzymania w kąpieli wodnej).
  • Gdy ciasto ostygnie, równomiernie posmarować wierzch polewą. 
Smacznego!!!

Uwaga! Podczas kąpieli wodnej nie powinno się garnka z wodą podgrzewać na ogniu. Gdy woda jest gorąca, zdjąć z ognia garnek i dopiero wtedy przejść do roztapiania czekolady.

wtorek, 7 stycznia 2014

Ciasto dyniowe z rodzynkami



Wypróbowałam ostatnio przepis na ciasto dyniowe i uważam, ze jest odpowiedni, by polecić go innym. Ciasto ładnie wyrasta, nie jest za słodkie, a smakiem przypomina piernik.

Składniki:

3 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki startej na grubych oczkach dyni
75 g rodzynek
0,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:

  • Dynię obrać ze skórki, pozbyć się pestek i włókien, zetrzeć na grubych oczkach. Rodzynki sparzyć gorącą wodą, chwilę potrzymać, odcedzić.
  • Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i resztę składników oprócz dyni i rodzynek. Całość zmiksować.
  • Odcisnąć sok z dyni i dodać dynię do masy. Rodzynki oprószyć niewielką ilością mąki i również dodać do ciasta, dokładnie wszystko wymieszać.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st.C. W tym czasie wyłożyć tortownicę o średnicy 26 cm. papierem do pieczenia (ewentualnie brzegi można posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką).
  • Ciasto przełożyć do tortownicy i piec ok. 45 min.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

sobota, 4 stycznia 2014

Pasta z avocado i suszonymi pomidorami


 Do tego smaku musiałam się trochę przyzwyczajać, ale teraz bardzo mi odpowiada. Pasta z avocado i suszonych pomidorów to ciekawe urozmaicenie na śniadanie. Pasta ta nadaje się do smarowania chleba.

Składniki:
1 dojrzałe avocado
10 suszonych pomidorów w oleju
1-2 ząbków czosnku
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju z zalewy po pomidorach
sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra i słodka

Przygotowanie:

  • Avocado obrać ze skórki, pozbyć się pestki ze środka. 
  • Jeśli masz robot wielofunkcyjny, do odpowiedniego pojemnika należy umieścić wszystkie składniki: kawałki avocado, suszone pomidory, 2 łyżki oleju z zalewy po pomidorach, sok z cytryny, czosnek pozbawiony otoczki, przyprawy do smaku. Rozdrobnić i gotowe.
  • Jeśli nie masz robota, taką pastę można zrobić ręcznym blenderem lub nawet widelcem. W takim przypadku avocado należy pokroić trochę drobniej, pomidory pokroić w cienkie paseczki, czosnek zmiażdżyć w prasce, dodać olej, sok z cytryny i przyprawy i zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem (avocado musi być wtedy naprawdę dojrzałe).